
Streets of the world, opdracht 1.

De eerste foto is van de Europese hoofdstad van Denemarken. Dit prachtige en rustieke plein op een zomermiddag sprak me erg aan, waren het de mooie gebouwen op de achtergrond, of misschien de fontein in het midden?
De tekst die ernaast stond ging over de verdeeldheid en multiculturele samenleving die Denemarken probeert te weren. En als je daarna naar deze foto kijkt verandert het beeld wel gelijk. Als je goed kijkt naar de foto kun je ook zien dat het er overwegend blank is op het plein. Toeval, of een politiek beleid?
Deze foto is van de Afrikaanse hoofdstad van Botswana.
Deze foto sprak me aan door de pooltafel in het midden, wat toch een onverwachts herkenbaar aspect is in de foto. Een spel dat ik afgelopen donderdag nog in een slecht-belichte hal kroeg speelde, wordt zover bij mij vandaan ook gespeeld.
De tekst ernaast ging over het motief van de spelers. De mannen wachten op de bus en om de tijd te verdrijven en om met vrienden te praten gingen ze maar poolen. Dit is eigenlijk hetzelfde motief als ik met mijn vrienden ga poolen, en dat maakt deze foto alleen maar leuker. Niet alleen het spel maar ook het motief is gelijk.


Deze foto is van de Noord-Amerikaanse hoofdstad van Cuba.
Zoals iedereen sprak de glansende oldtimer op de voorgrond me aan. Ik heb bij deze opdracht geprobeerd eerst naar de foto te kijken en daarna pas naar de plaats. Bij het eerste oogopslag is het een foto van een trotse eigenaar van een oldtimer. Als je daarna ziet dat het foto uit Cuba is, bedenk je je pas dat hij een oldtimer rijdt omdat er geen andere auto's zijn en verandert het beeld van de foto's wel.
In de tekst werd er verwezen naar het Nike-logo bij de fietser, wat aangeeft dat het oude communistische Cuba wel aan het veranderen is en weer naar de westerse samenleving gaat.
Dit is een foto van de Zuid-Amerikaanse hoofdstad van Ecuador.
De foto sprak me aan door de vrolijke vrouw in het midden die staat te dansen op een soort van vloertapijt. Wat opvalt aan de foto is dat er geen auto's rijden in de bruisende hoofdstad terwijl er wel een weg loopt.
In de tekst staat de verklaring daarvoor. Het blijkt dus dat dit komt doordat milieu-activisten hiervoor hebben gestreden en daarvoor zijn geslaagd. De foto wordt hier alleen maar mooier op en is te zien hoe mooi een hoofdstad zonder auto's is. Moeten wij hier in Amsterdam misschien een voorbeeld aan nemen?


Op deze foto is de Aziatische hoofdstad van Bhutan te zien.
Deze foto sprak me aan, omdat je een mooi versierde brug ziet met vrolijke mensen en niet weet waar de brug heen leidt.
Op de brug kijkt net een meisje om met een vrolijk en luchtig jurkje en een groepje chagrijnige mannen in de hoek die licht-afkeurend naar het meisje kijken die zo vrolijk is.
De tekst ging dan ook over het veranderende Bhutan en hoe de overheid steeds progressiever wordt, terwijl de conservatieve ouderen er niet aan willen wennen. Deze foto is dus echt een hele goede weerspiegeling van de orde van de dag in Bhutan.
opdracht 2





Ik heb voor deze opdracht een internationaal thema gekozen, de handel. Waar ter wereld je ook komt, je zult altijd handel tegenkomen, of het nou consumentengedrag is of uit levensbehoefte, er wordt altijd gehandeld. Het verschil dat ik heb gezocht in de foto's, is de marktthema's, ofwel de reden dat de markt er staat.
Al wordt er altijd en overal gehandeld en is overal een markt te vinden, is op de foto's goed te zien dat er toch een verschil zit in de vorm en de producten. De eerste foto is bijvoorbeeld een foto van een heel primitief en geïmproviseerd vishandeltje direct naast de haven, de vis is dus ook waarschijnlijk niet langer dan een halfuurtje uit het water. Terwijl op de derde en de vierde foto een marktje is te zien met duidelijk van elkaar verwijderde kraampjes en het is allemaal goed georganiseerd, een weekendmarkt.
En hoewel de vorm van de markt op de derde en de vierde foto gelijk is, zijn de producten van de foto's heel verschillend. De derde foto is namelijk van een fruitmarkt in een tropisch Afrikaans land, waar het product dan weer net als de eerste en vijfde foto waarschijnlijk net is verkregen. Op de vierde foto is echter een kledingmarkt te zien, voor de consument ingericht. Het product is niet nodig en je gaat naar de markt voor de gezelligheid en spullen die je koopt zonder ze nodig te hebben.
En als laatste de tweede en de vierde foto. Ze lijken erg op elkaar, hoewel de vorm van de tweede net iets primitiever is. Maar als je kijkt naar de producten op die markt, zijn ze allemaal hetzelfde. Dit is namelijk waar de lokale vrouwen hun kledij vandaan halen en hebben het product ook daadwerkelijk nodig is.
Deze serie foto's laat mooi zien dat de hele wereld veel onverwachte of verwachte gelijkenissen kent en alsnog in die gelijkenissen ontzettend weet te verschillen.
opdracht 3

Bij deze opdracht kom ik toch weer uit op de foto van de eerste opdracht uit de hoofdstad van Botswana. Een land waar ik nog nooit ben geweest en grote kans dat ik er ook nooit zal komen. Ik dacht niks overeenkomstig te hebben met die cultuur en dan zie je opeens deze foto. Het feit dat de mensen uit dit verre en vreemde land met elkaar op deze foto hetzelfde doen als ik en m'n vrienden om de tijd te verdrijven, geeft om de een of andere reden een gevoel van saamhorigheid. Zonder dat de landen of culturen iets met elkaar te maken hebben, wordt de vrije tijd op dezelfde manier gespendeerd. En om die reden herken ik mijzelf in deze foto het meest.
opdracht 4
Jeroen Swolfs heeft tijdens zijn project 192 van de 195 landen van de wereld bezocht om één foto te maken in de hoofdstad. Zijn doel met de foto was mondiale eenheid te laten zien in overeenkomsten op plaatsen waar je het het minst verwacht en om blijdschap op de foto af te beelden.
Om dit doel te bereiken heeft Swolfs voor elke foto dezelfde techniek en instellingen gebruikt. Als je naar alle foto's kijkt als geheel kun je dit ook zien. Hij heeft voor elke foto dezelfde lens gebruikt en dezelfde instellingen, elke foto is een groothoek-landschapsfoto met een breder beeld en alles op de foto is even scherp. Daarnaast is de plek van de horizon op elke foto hetzelfde, er is namelijk evenveel landschap als lucht te zien.
Hoewel elk aspect op de foto even scherp is, is op elke foto toch de aandacht gevestigd naar een bepaald tafereel, persoon of gebeurtenis. Dit komt omdat hij de foto zo neemt dat er iets in het midden de foto domineert en ook de rest van de foto beïnvloedt en erop reageert. Dit is vaak een oplichtend of vrolijk iets dat centraal staat, waardoor ook de gehele foto dat gevoel krijgt.
opdracht 5

Cuba is een land dat ik al een tijdje erg graag zou willen bezoeken en de foto met het verhaal versterkt dit alleen maar. Ik zou het enorm interessant vinden om zelf de verandering te zien in het land. Hoe het van een communistische heilstaat naar een steeds kapitalistisch land gaat met een steeds vrijere markt gebouwd op het oude communisme.
Het is waarschijnlijk vrij raar om naar een onveilig oorlogsland te willen, maar het verhaal onder deze foto is wat me intrigeert. Er zijn om de haverklap aanslagen en overal is terreur en toch blijft de mentaliteit van de Irakezen het winnen van de terreur.
Deze foto is genomen in een eeuwenoude boekenstraat waar boeken zijn te krijgen van over de hele wereld. Ook deze straat is getergd door aanslagen en toch houden de verkopers voet bij stuk en gaan door met hun verkoop.
De Boeke blijven het winnen van geweld.


Tja, volgens mij hoef ik hier niet echt een toelichting bij te geven. Ik wil nu simpelweg stiekem gewoon best graag met deze mensen een potje poolen in de brandende zon...
het is misschien niet de beste reden ooit, maar wel eerlijk.
opdracht 6
Ik heb dit project vanaf de lezing al enorm intrigerend gevonden. Ik weet niet wat ik het meest inspirerende vindt, de foto's zelf of Jeroen Swolfs. Het feit dat hij een idee had als fotograaf de wereld rond te reizen net zoals zo velen voor hem. Maar wat Swolfs onderscheidt is dat hij het ook daadwerkelijk doet. Hij had een idee en ging er met de volle 100% voor, ikzelf vind dat enorm bewonderenswaardig.
Daarnaast vind ik zijn doel van dit project heel mooi en het resultaat ook goed gelukt, om een eenheid te scheppen in de wereld en te laten zien dat er enorm veel overeenkomsten zijn globaal gezien. Het enige jammere aan dit project is, is dat het nog niet helemaal af is, nog maar drie landen te gaan en ik hoop ten zeerste dat dat hem ook zal lukken in de toekomst.