top of page

kunstautobiografie

Mijn eerste ervaring op het gebied van kunst is waarschijnlijk Nijntje de musical in het Zaantheater toen ik een jaar of drie à vier was. Ik kan me er behoorlijk weinig van herinneren, maar ik herinner me uit verhalen dat het erover ging dat die konijnen een gezamenlijke vakantie ondernamen. Ik kwam er later achter dat hier een vrouw Nina speelde, die later een erg grote rol heeft gespeeld in de tijd dat ik op de basisschool zat, maar hier later meer over.

 

Mijn hieruit verder opgebouwde ‘kunstervarings-arsenaal’ is naar mijn idee vrij groot, waarschijnlijk omdat ik door mijn ouders veel ben gebombardeerd met culturele uitstapjes. Zo heb ik erg veel musicals bezocht, zoals Sunset Boulevard, Sonneveld, Tarzan, We will rock you en nog vele andere. Als laatste musical heb ik Fiddler on the roof in het nieuwe DeLaMar theater met Thomas Acda gezien(29-10-’17). De musical die waarschijnlijk toch wel als mijn favoriet kan worden gerekend heb ik vorig jaar gezien, namelijk de musical Rent.

Daarnaast ben ik samen met een groep vrienden vorig jaar naar de opera Prins Igor geweest met ckv. Dit was vooral een erg indrukwekkende ervaring waar iedereen na afloop enthousiast over was. Tevens gaan ik dit jaar met dezelfde groep vrienden naar twee opera’s in november, door het geslaagde uitje van vorig jaar.

Ik ben een erg groot liefhebber van cabaret. Ongeacht welke soort cabaret, vind ik het over het algemeen erg leuk. Of het nou conferences zijn, sketches, revues, ik lach er allemaal om. Van Bert Visscher tot Hans Teeuwen tot The Ashton brothers. Omdat dit zo breed is, heb ik ook niet per se een favoriet. Wel heb ik The Ashton brothers en Brigitte Kaandorp live gezien.

Ik heb nog nooit een dansvoorstelling bezocht, dus kan hier ook niet veel over vertellen. Wel ga ik weer met die groep vrienden met ckv naar een balletvoorstelling dit jaar.

Ik ben al een aantal keren naar een concert geweest. Mijn eerste concert was Toto twee jaar terug. Maar mijn meest recente concert was van Paul Simon vorig jaar oktober, dit is waarschijnlijk ook mijn lievelingsconcert tot nu toe. Zelf hou ik niet zo heel veel van concerten. Niet omdat ik de muziek niet leuk vind en het is heus gaaf om de artiest live te zien, maar daar ligt ook juist het probleem. Meestal kan je ze niet al te goed zien omdat ze heel ver zijn en dan zie je het via de grote schermen naast het podium, het geluid kan nogal tegenvallen, enz.

Ik ben nog nooit naar een klassiek concert geweest, maar zou dit wel willen. Ik ben het afgelopen jaar ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in klassieke muziek en zou bijvoorbeeld weleens naar een opname van maestro willen bijvoorbeeld. Dit brengt me bij het volgende kunstvak.

Ik hou van erg veel tv-programma’s, maar net als bij cabaret vind ik alles wel leuk eigenlijk. Sitcoms, actie, drama’s of bijvoorbeeld een competitieshow zoals Maestro of Hunted, of satirische programma’s zoals Zondag met Lubach (credits naar mevrouw De Vries, want ja waar gaat het heen?). maar ook spannende series, zoals Penoza of Smeris. Ik heb dan ook niet echt een lievelingsprogramma.

Qua films ben ik een grote liefhebber van actiefilms, oorlogsfilms, geschiedenisfilms en Krimi’s. Ik hou erg van klassiekers, zoals The great escape, the Godfather en The Italian job. Ook Nederlandse films van de afgelopen tijd kan ik wel waarderen, zoals Zwartboek en Riphagen.

Ik lees minder dan ik zou willen wegens tijdgebrek, maar hou wel van goede boeken. En net als bij films ben ik een groot voorstander van klassiekers, zoals Agatha Christie, Dickens, Mulisch, maar mijn lievelingsschrijver is toch wel Dan Brown. Vooral omdat ik erg houd van detectives en thrillers waaronder ook Sherlock Holmes enz.

Wederom door mijn ouders, maar tegenwoordig ook vrijwillig, bezoek ik vrij veel musea. Ik ben het afgelopen jaar ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in kunst en cultuur en probeer het ook steeds beter te begrijpen en erover te weten. Ik ben een erg groot voorstander van kunstmusea als het Rijksmuseum en van geschiedkundige musea. Zo is mijn favoriete museum al iets van tien jaar het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Ook kerken bezoek ik vrij veel als ik de mogelijkheid ertoe heb, bijvoorbeeld op vakantie. Vooral ook omdat het geloof me erg interesseert. De kerk die tot nu toe het meeste indruk op me heeft gemaakt is waarschijnlijk La Sagrada Familia in Barcelona die ik drie jaar terug had bezocht, voornamelijk door de symbolen die erin zijn verwerkt en de prachtige architectuur ervan.

 

Een top tien van kunstvakgebieden, omdat ik niet heel veel favorieten heb op het gebied van kunst. Ik zal deze top tien trouwens opzetten op basis van interesse. Ik houd bijvoorbeeld meer van hedendaagse muziek maar interesseer me meer in klassieke muziek en het verhaal erachter.

  1. Beeldende kunsten

  2. Architectuur

  3. Literatuur

  4. Klassieke muziek

  5. Toneel

  6. Film

  7. Popmuziek

  8. Fotografie

  9. Dans

  10. Design

 

De factoren waar ik erg op let bij het beoordelen van kunst of ik me erin interesseer of het waardeer zijn voornamelijk nabootsing, formalisme en betekenis. Kunst als maatschappelijke functie vind ik grof gezegd slap gelul. ‘Dit kunstwerk laat zien hoe wij gezamenlijk één zijn als stad.’ Dit houdt ook meestal in dat het abstracte kunst is en daar ben ik al helemaal geen grote fan van. Het is ook vaak heel modernistisch en dat is simpelweg niet mijn pakkie an. Hetzelfde met expressie en dan ervan uitgaande dat het kunstwerk niet is bedoeld om iets te zien, maar om op een hele vage manier je iets te laten voelen ofzo. En ik zal vast oogkleppen op hebben en niet openstaan voor gevoelens of wat de tegenargumenten ook zullen zijn, maar ik houd er gewoon niet van.

 

Indeling van factoren die invloed hebben op mijn waardering van beeldende kunsten:

​Nabootsing: 40%

Formalisme: 40%

Betekenis: 20%

 

Onder beeldende kunsten reken ik in dit geval enkel de schilderkunst. Ik ben in deze categorie het meest geïnteresseerd in de schilderkunst van rond de Renaissance en het Classicisme. Ik ben een groot liefhebber van de Hollandse meesters, dit is dan ook de galerij waar ik gelijk naar toe loop als ik in het Rijksmuseum ben.

Ik vind nabootsing samen met formalisme de belangrijkste factoren. Nabootsing omdat ik het altijd prachtig vind als een schilderij zo is getekend dat het net echt lijkt, dit betekent niet dat het geen rare wezens of engelen mag bevatten zoals in schilderijen met een gelovige basis. Het moet eerder realistisch lijken door de factor formalisme. Dat er zulk een goede technieken in vakmanschap zijn gebruikt, dat het net echt lijkt. Daarnaast vind ik de betekenis van een schilderij altijd interessant, vooral ook als het verborgen betekenissen heeft met symbolen en verborgen elementen bevat.

 

Indeling van factoren die invloed hebben op mijn waardering van architectuur:

Formalisme: 70%

Betekenis: 30%

Bij architectuur heb ik het over de klassieke ‘architectonische hoogstandjes’. Voornamelijk reken ik hier 17e -eeuwse architectuur onder, maar bijvoorbeeld ook Gaudi. Het gaat mij echt erom dat het mooi in elkaar zit, dat je echt onder de indruk bent van het gebouw en dat je er met verwondering naar staart hoe iemand het heeft bedacht en ontworpen. Daarnaast betekenis om dezelfde reden als bij beeldende kunsten, de verborgen betekenissen en symbolen die in het gebouw zijn te ontdekken, dat niets aan dat gebouw zonder reden zo is ontworpen. Hier is La sagrada familia een mooi voorbeeld van, alles is gebaseerd op christelijke referenties. Het aantal torens, het aantal ramen, de kleuren van de ramen en zelfs het aantal kaarsen van de kandelaar.

 

De vakgebieden van kunst waar ik mijzelf in begeef of begaf, zijnde muziek en het toneel. Ik speel zelf gitaar voor al iets van 8 jaar met veel plezier. Ik speel voornamelijk akoestische liedjes, veelal het genre van Simon and Garfunkel en de latere periode van The Beatles.

Ik heb in de tijd dat ik op de basisschool zat heb ik op een theaterschool gezeten voor vijf jaar en daarna op de middelbare school nog drie jaar in een theatergroep, dus in totaal acht jaar aan toneelervaring. Dit heeft erg veel voor me betekend kwam ik achter als persoon. Ik doe nu nog niks meer aan theater, maar het heeft er bijvoorbeeld wel voor gezorgd dat ik het niet erg vind om voor groepen te staan en ik heb hierdoor bijvoorbeeld ook nooit echt heel veel last van onzekerheden gehad. Hier komt dus die vrouw waar ik het in het begin over had. Dit was de lerares van deze theaterschool en theatergroep, dus ik kan wel zeggen dat zij veel voor mij heeft betekend toen ik theater speelde.

Voor de rest doe ik vrij weinig aan kunst. Ik ben een miserabele tekenaar en schilder en fotografie interesseert me niet heel veel. Wel heb ik zo nu en dan een poëtische bezinking waar ik op een of ander ironisch gedichtje kom, wat voornamelijk gewoon spelingen zijn met beeldspraak.

 

In deze nieuwe cultuur waar alles draait om sociale media begeef ik mij natuurlijk ook. Ik heb gewoon accounts op standaard sociale media platforms, Instagram en Snapchat. Ik heb ook Facebook, maar gebruik dat voornamelijk om het nieuws te volgen, evenals Twitter. Op mijn sociale media post ik niet heel veel schokkends, enkel foto’s als ik jarig ben en nog enkele sportfoto’s.

 

Dit jaar zou ik nog het liefst als culturele activiteit het gaan naar een cabaretvoorstelling ondernemen en nog weleens met ongezouten meningen een aantal stukken schrijven, hiervoor vind ik ckv wel het goede platform.

Ik verwacht van ckv dit jaar dan ook in een woord ‘vrijheid’, heel cliché gezegd. Vrijheid als in je krijgt de richtlijnen van een opdracht en dat mag je naar eigen hand invullen en uitvoeren. Dit is in ieder geval waar ik op hoop.

Mijn definitie voor cultuur is gewoon de definitie die je ook bij maatschappijleer leert: Het geheel aan tradities en gewoontes dat een volk gezamenlijk bezit. Al moet ik wel toegeven dat de definitie erg moeilijk te plaatsen valt in de tegenwoordige Nederlandse samenleving, waar nogal vaak de vraag wordt gesteld of wij in Nederland wel een gezamenlijke cultuur hebben. Naar mijn mening kan deze zelfde definitie gebruikt worden voor onze samenleving, maar met een toevoeging: Het geheel aan gebruiken en gewoontes die iemand voor zijn samenleving ziet als gedeeld. Dus iedereen in Nederland heeft een eigen idee over onze cultuur.

Kunst echter, vind ik veel moeilijker te definiëren. Er wordt naar mijn mening te snel gezegd dat iets kunst is. Voor mij is kunst een groot grijs gebied, dat wederom voor een ieder anders is. voor mij kunst hetgeen waar je expressie kan uitoefenen en je gevoelens in kan leggen. daarnaast moet kunst voor mij aan de voorwaarde voldoen dat er ook een bepaald level van kundigheid in zit. Een leeg canvas in een museum ophangen en het kunst noemen, vind ik weer iets te ver gaan qua wat je kunst kan noemen. Daarom ben ik ook niet een al te grote fan van abstracte 'kunst'.

Ik denk dat ik het hierbij laat,

Patrick Daamen.

P.S. als u afvraagt waarom die plaatjes zo 'lelijk' naast de tekst staan: Ik probeerde het in de tekst te zetten, maar toen verdween plots m'n hele tekst, daarom zitten die plaatjes ernaast geplakt I.P.V. in de tekst verwerkt.

bottom of page